Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010

«Το επάγγελμα της κυρίας Γουόρεν» στο Αριστοτέλειον (Θεσσαλονίκη)
Μια εξαιρετική παράσταση, η οποία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές τόσο για την ερμηνεία των ηθοποιών, όσο και για την τελευταία σκηνοθετική δουλειά του σπουδαίου Ανδρέα Βουτσινά έρχεται στη Θεσσαλονίκη.

Ένα προκλητικό αριστούργημα του George Bernard Shaw  «Το επάγγελμα της κυρίας Γουόρεν» έμελλε να είναι το κύκνειο άσμα του μεγάλου σκηνοθέτη Ανδρέα Βουτσινά. Η παράσταση ύστερα από δύο επιτυχημένες σεζόν στην Αθήνα μεταφέρεται και στη Θεσσαλονίκη στο κινηματοθέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ από τις 25 Δεκεμβρίου.

Λίγα λόγια για το έργο και το συγγραφέα
«ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΓΟΥΟΡΕΝ» γράφτηκε το 1893 και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του Σω. Αφορά τη σχέση ανάμεσα στην κα Γουόρεν και την κόρη της, Βίβη.
Δυο γυναίκες - δυο από τις πιο δυνατές προσωπικότητες του παγκόσμιου ρεπερτορίου, που ερμηνεύουν η Αλεξάνδρα Λαδικού και η Βάσια Παναγοπούλου.
Η Βίβη, μια νέα γυναίκα απόφοιτη και αριστούχος του Πανεπιστημίου του Cambridge, ανακαλύπτει ότι η περιουσία της μητέρας της προέρχεται από το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου. Αρχικά οι δύο γυναίκες συμφιλιώνονται, αφού η κα Γουόρεν εξιστορεί τις συνθήκες ανέχειας, οι οποίες την οδήγησαν στην πορνεία. Η σύγκρουση όμως, είναι αναπόφευκτη, όταν αποκαλύπτεται ότι η επιχείρηση παραμένει ακόμα σε λειτουργία μια και είναι πολύ επικερδής
Ο Σω θέτει σε αυτό του το έργο μεγάλα ζητήματα: τα κοινωνικά ήθη των καιρών, τη θέση της γυναίκας της μέσης τάξης και την εκμετάλλευση της σ’ ένα κόσμο φτιαγμένο από άντρες για άντρες. Το δικαίωμα στη δουλειά και τη μόρφωση. Τη διαφθορά του χρήματος σε κάθε κοινωνική μορφή. Την αμφισβήτηση σ’ ένα σύστημα αξιών που εκπορεύεται και καταλήγει πάντα στο χρήμα. Την αμφισβήτηση σ’ ένα εκπαιδευτικό σύστημα που παραπλανά τους νέους ανθρώπους και δεν τους διδάσκει την αληθινή και σκληρή Αλήθεια.
Ο Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω μιλάει προφητικά για όλα. Σε ένα κόσμο, που η λέξη «ηθική» ακούγεται παράξενη, σε μια εποχή αναβρασμού, που οι νέοι άνθρωποι αμφισβητούν το σύστημα αξιών που τους κληρονομείται, κάνουν το έργο αυτό αν και  έχουν περάσει εκατό χρόνια από τότε που γράφτηκε, αξεπέραστα σημερινό, με αλήθειες που ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να σοκάρουν.

Η σκηνοθετική ματιά του έργου
Ο Ανδρέας Βουτσινάς σκηνοθετεί «ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ  ΓΟΥΟΡΕΝ», με μια σύγχρονη ματιά, αναλύοντας τη μοναδική σχέση μάνας και κόρης με την δική του «μέθοδο». Η παράσταση δεν τοποθετείται χρονικά, αφήνοντας το χρόνο ανοιχτό για να τονιστεί ότι τα σημεία των καιρών είναι πάντα ίδια.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:Σκηνοθεσία : Ανδρέας Βουτσινάς
Μετάφραση : Βάσια Παναγοπούλου - Χρήστος Καρχαδάκης
Σκηνικά:  Τίτη Κυριακίδου
Κοστούμια : Βασίλης Ζούλιας
Μουσική: Στέφανος Κορκολής
Φωτισμοί : Κατερίνα Μαραγκουδάκη

ΠΑΙΖΟΥΝ (με σειρά εμφάνισης) :Βάσια Παναγοπούλου, Γιάννης Καρατζογιάννης, Αλεξάνδρα Λαδικού, Ρήγας Αξελός, Γιάννης Αϊβάζης, Μανώλης Σορμαϊνης.

MΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Από τις 25/12 έως 6/01
Δευτέρα, Τρίτη,  Πέμπτη, Σάββατο: 21:15
Τετάρτη, Κυριακή: 18:15 και 21:15
Από 7/01 έως 23/01
Τετάρτη και Σάββατο: 18:15 και 21:15
Πέμπτη, Παρασκευή: 21:15
Κυριακή: 19:00 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :
Γενική Είσοδος : 20 €
Λαϊκή απογευματική-Φοιτητικό:15€
ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 2 ώρες με διάλειμμα

Θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ
Εθνικής Αμύνης 2 Θεσσαλονίκη τκ 54621 - τ. 2310 250.303

Δείτε εδώ το διαφημιστικό σποτ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου